Wednesday, June 27, 2007

First episode: Reply from the Kela big boss

This is the first reply from some Kela big boss XXX about our case.
Sorry it is in Finnish.



Olen selvittänyt miten hakemusta on käsitelty vakuutuspiirissämme. Asia on käsitelty ohjeiden mukaisesti niitten tietojen perusteella jotka on hakemuksessa selvitetty. Päätös on siis juriidisesti oikea. Se miten Kelasta on annettu neuvontaa asiassa on tietysti jälkikäteen vaikea selvittää jos sitä ei ole dokumentoitu. Valitettavasti asialle ei voi tässä vaiheessa tehdä muuta kuin jättää asiasta valituksen jos on päätökseen tyytymätön. Toki valituksen menestymismahdollisuudet ovat heikot. Valituksen yhteydessä päätöksen antajan on tutkittava onko päätös oikastavissa. Jos valitus ei menesty asiakkaalla on tietysti mahdollisuus hakea päätöksen poistamista. Siinä tapauksessa on pystyttävä selkeästi osoittamaan että päätös perustuu väärään tai puutteelliseen selvitykseen tai on ilmesesti lainvastainen.


Päätöksen oikaiseminen on mahdollista jos päätös on virheellinen siinä olevan asia-, menettely-, kirjoitus- tai laskuvirheen vuoksi. Päätöksessä on asiavirhe silloin, kun päätös perustuu väärään tai puutteelliseen selvitykseen tai on ilmeisesti lain vastainen. Päätöksessä on menettelyvirhe esimerkiksi silloin, kun päätöstä tehtäessä ei ole kuultu asianosaista. Kirjoitus- ja laskuvirheelle on ominaista, että ne tiedot, jotka ovat olleet päätöksen perustana, ovat olleet oikeita, mutta päätöstä valmisteltaessa tai sitä kirjoitettaessa on sattunut kirjoitus- tai laskuvirhe tai niihin rinnastettava tiedonsiirtovirhe. Päätöksen poistamisen edellytyksenä on, että päätös on perustunut väärään tai puutteelliseen selvitykseen taikka on ilmeisesti lain vastainen.

Välitän tämän tiedon myös yhteyskeskuksemme johtjajalle tiedoksi jotta he voisivat käydä henkilöstökoulutuksena läpi tällaisten tapausten neuvontaan liittyvät asiat.

Ystävällisin terveisin

No comments: